DigitalE
TILBUD

MARY Guiden er Mary Elizabeths Hospitals samlede digitale tilbud til patienter, pårørende og personale. MARY Guiden hjælper brugerne gennem behandlingsforløb fra start til slut og i deres hverdag på MARYS – på en klar, relevant og imødekommende måde. 

MARY Guiden er med til at skabe overblik og sammenhæng både før, under og efter et hospitalsbesøg. Formidlingen af hospitalets tilbud er let tilgængelige og vækker nysgerrighed. MARY Guiden vejleder brugerne, så de kan føle sig bedre rustede og i kontrol over forløb og hverdag.

Baggrund

Det digitale tilbud på MARYS er et vigtigt led i visionen om at skabe et menneskeligt hospital.
Tilbuddet skal gøre det nemt for patienter og pårørende at handle på behov og lyst - men skal ikke være en attraktion i sig selv.

Problem

Når man som patient og pårørende skal på hospitalet, er det ofte forbundet med stor bekymring, manglende overblik og magttab. Den digitale understøttelse er i dag fordelt på flere platforme og bidrager til frustration og forvirring. Familierne oplever manglende kontrol, hvilket skaber utryghed.

Lige nu er der ikke et digitalt tilbud, der opfylder brugernes behov og som indfrier det potentiale, der ligger heri.

Research og afprøvning

I forbindelse med forberedelserne til MARYS er der gennemført kvalitative brugerundersøgelser, der tydeligt viser familiernes behov for ensartet tilbud på tværs af afsnit, egenkontrol, overblik, forberedelse og sammenhængende forløb før, under og efter.*

CIMT og MinSP har drevet pilotprojekter med fokus på en højnet brugervenlighed. En indsigt af pilotprojekterne peger på, at drypvis information, når det er aktuelt for patienten, gør det nemmere for patienten/ pårørende at sætte sig ind i relevant information.

* ReD Associates brugerundersøgelse fra2014  - BØRNERIGET Brugeroplevelsen på verdens bedste hospital for børn og familier

Potentiale

Særligt de indlagte patienter på MARYS kommer til at være meget syge og mange familier vil være fastlåste til deres værelse. Det digitale koncept kan give selv de hårdest ramte familier lige tilbud og muligheder for at opretholde livskvalitet under indlæggelse.

 

Et bedre digitalt tilbud vil understøtte patienternes behov for at være forberedte, have overblik og kontrol over eget forløb, både før under og efter deres besøg på MARYS.

MARY Guiden kan blive pilotprojekt for, hvordan man skaber en digital brugeroplevelse i sundhedsvæsnet. Udvikling og læring af test på MARYS og Rigshospitalet kan på sigt blive udbredt og implementeret på andre hospitaler.

“Altså jeg lå lige nedenunder på 4. sal… Altså lige nedenunder. Og der kendte de ikke til Kræftværket. Jeg fik det at vide, fordi jeg tilfældigvis fik et visitkort til en eller anden undersøgelse.”

Adam, ung kørestolsbruger

En dag på MARYS med det Digitale Tilbud

DESIGNSPørgsmål:

1

Hvordan kan vi formidle MARYS aktiviteter og tilbud, så det vækker lyst og nysgerrighed hos brugerne til aktiv deltagelse?

2

Hvordan kan vi personliggøre oplevelsen, så information og tilbud bliver relevante og relaterbare for brugeren?

3

Hvordan sikrer vi, at man som patient og pårørende oplever en stærk sammenhæng gennem hele hospitalsoplevelsen; fra forberedelse i hjemmet, til besøg på MARYS og tilbage i eget hjem?

Overordnet ambition

MARYS digitale tilbud, MARY Guiden, er patienternes, de pårørendes såvel som personalets egen personlige assistent: Giver overblik, indsigt og kontrol.

Derudover tilbyder guiden nem adgang til fællesskab, leg og lyst, mad-, kultur- og naturoplevelser. Den digitale service sikrer, at der er lige muligheder for alle patienter – om du er sengeliggende eller ej.

Gevinster som konceptet er med til at fremme

Patienter og pårørende

  • Infrastruktur til hjemmebehandling, der fremmer tryghed og mening.
  • Kompetencer blandt personale og forældre til at fremme patientens engagement, motivation, selvstændighed og handlekraft.
  • Kendskab til og brug af MARYS' tilbud, aktiviteter og legende kulturprincipper.
  • Koordinerende værktøjer og systemer for forløbsstyring.
  • Adgang til fritid og hvile, uafhængig af mobilitet, overskud, alder, køn og tid.
  • Støtte til patientens aktiv deltagelse og valg i hverdagen, herunder madvalg.
  • Fysiske og digitale værktøjer til leg og relationsdannelse.
  • Forståelse og refleksion over egen sygdoms- og livssituation.

Personalet

  • Kompetencer og metoder for tværfagligt samarbejde og ensartet pleje på tværs af specialer.
  • Evne til at planlægge omkring patientens liv under indlæggelse og behandling.
  • Kompetencer til at fremme patientens engagement, motivation, selvstændighed, og handlekraft.
  • Kendskab til og brug af MARYS' tilbud, aktiviteter og legende kulturprincipper.
  • Organisatoriske værktøjer og systemer for nem koordinering og overblik over forløb.

Koncepter

MARY Guiden

MARY Guiden vil for mange patienter og pårørende være det første møde med Mary Elizabeths Hospital, da den allerede introduceres i indkaldelsen til første aftale på MARYS.

Primære aldersgrupper
0–2 år
3–5 år
6–11 år
12–18 år
18+ år
Primære brugergrupper
Patienter
Pårørende
Besøgende
Beboere
Overnattende
Personale
Stamgæster
Gennemrejsende
STØT KONCEPTET

Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her

Jeg ville designe den [Hospitalsvæsenet] så den ligner mig og så ændre små ting, hver gang jeg skal herind.

Ung patient, Rigshospitalet

Jeg tror, nogle behandlere ville elske at lave sit eget Hospitalsvæsen.  

Især hvis den kan bruges til at møde børnene i øjenhøjde.

Læge, Rigshospitalet

Hent MARY Guiden

Brugerne kan via. Indkaldelsesbrevet nemt og intuitivt få adgang til MARY Guiden. I indkaldelsesbrevet introduceres det digitale tilbud, så det bliver attraktivt for brugerne at 'hente' den digitale service.
MARY Guiden introduceres også når man er fysisk til stede på hospitalet og logger på MARYS wi-fi. Derudover vil personale, infotavler og flyers på hospitalet også informere om MARYS digitale tilbud.

Skab dit eget Hospitalsvæsen

Som led I on-boarding til MARY Guiden får brugerne mulighed for at skabe deres eget Hospitalsvæsen. Hospitalsvæsenet danner rød tråd på tværs af forskellige platforme, digitalt såvel som fysisk og vil af brugerne opleves som skræddersyet sammenhæng på tværs af hospitalet samt tiden før, under og efter.

Brugere som ikke er interesserede i et personaliseret Hospitalsvæsen får automatisk tildelt en placeholder af Hospitalsvæsenet.

Digital følgesvend

Hospitalsvæsenet guider patienter både digitalt og fysisk, med interaktioner gennem MARY Guiden, tjek-ind-standere, velkomstskærme og personalets navneskilte. Det kan også tage form af en bamse udleveret ved særlige lejligheder.

Hospitaletsvæsenet sikrer tryghed og kontinuitet igennem behandlingsforløbet, og er til stede ved indtjekning, forklaring af behandling, og under hjemmebaseret genoptræning via MARY Guiden.

Designeren

Designprocessen for et Hospitalsvæsen er intuitiv og hjælper os med at lære brugerne bedre at kende gennem deres valg af form og dekoration. Disse indsigter kan personalet bruge som 'isbryder' for at øge tryghed.

De forskellige valg omkring farver og former gemmes også for at skabe et personligt univers på udvalgte sider af MARY Guiden.

Personliggørelse

Ved ankomst kan det personlige Hospitalsvæsen ses på check-in standeren, hvor Hospitalsvæsnet bekræfter brugeren i, at de er tjekket korrekt ind og ankommet til det rette sted, på det rette tidspunkt – at de er ventet og velkommen. På skærmen i venteværelset bekræftes brugeren igen i, at de er ankommet til rette sted og at systemet ved, at de er ankommet.

For familien er væsnet med til at underbygge en tryg ankomst og for særligt de yngre patienter, som møder sit Hospitalsvæsen rundt omkring på hospitalet og kan genkende det, er det både sjovt og trygt.

Isbryder

På personalets profil kan man se idéer til, hvordan de f.eks. kan hjælpe patienten gennem en procedure bedst muligt. På den måde kan Hospitalsvæsenet bruges til at bryde barrierer ned og underbygge en god og tryg relation i behandlingen, eksempelvis som en sjov ”isbryder” i samtalen mellem personalet og patienter.

Et Hospitalsvæsen på personalets navneskilt fungerer desuden som det 'fælles tredje' til at tale om; Hvordan man har det eller som led i at tale om noget, der slet ikke er behandlingsrelateret.

Tjek ind

Allerede ved det første besøg på MARYS skal brugerne føle, at de nemt og intuitivt kan tjekke ind. Når brugerne ankommer til MARYS, kan de tjekke ind til ambulant aftale eller indlæggelse igennem MARY Guiden eller ved tjek ind-standere i afsnittenes modtagelser.

Primære aldersgrupper
0–2 år
3–5 år
6–11 år
12–18 år
18+ år
Primære brugergrupper
Patienter
Pårørende
Besøgende
Beboere
Overnattende
Personale
Stamgæster
Gennemrejsende
STØT KONCEPTET

Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her

Tjek ind-standere

Standeren bekræfter brugeren i succesfuld indtjekning ved at vise det aktuelle program. Hospitalsvæsnet byder dem velkommen med en legende animation på skærmen.

Der er tydelig sammenhæng mellem designet på tjek-ind-skærmen og i MARY Guiden. Skærmens visuelle udtryk underbygger det binære farvesystem, som wayfinding på MARYS består af. Det betyder, at man enten vil opleve blå eller røde farver på skærmen, som relaterer sig til det enkelte afsnits placering i bygningen. 

Tjek ind gennem MARY Guiden

Igennem Guiden bliver brugerne notificeret om aktuelle og vigtige begivenheder i deres forløb.

Ved klik på notifikationen bliver brugerne automatisk taget til deres forløbsoverblik, som også indeholder vigtig information om påklædning, faste, hjælp til at finde vej til behandlingsstedet osv.

Igennem et notifikationssystem vil vi løbende kunne fortælle brugerne, hvis en behandling er forsinket eller flyttet. På den måde yder Guiden en service, som er efterspurgt i dag, da patienter og pårørende ønsker klarhed over ventetid.

Find vej

Efter check-in, kan brugerne få hjælp i appen til at finde vej til det rigtige sted på hospitalet. Vi leverer naturligvis en brugeroplevelse, der er helt på højde med hvad brugere forventer af en moderne digital løsning.

Primære aldersgrupper
0–2 år
3–5 år
6–11 år
12–18 år
18+ år
Primære brugergrupper
Patienter
Pårørende
Besøgende
Beboere
Overnattende
Personale
Stamgæster
Gennemrejsende
STØT KONCEPTET

Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her

Problemet konceptet løser

I dag understøtter hverken arkitektur, interiør eller bemanding, at der er plads og tid til, at man henvender sig ved spørgsmål og tvivl. Familier oplever, at de forstyrrer ved henvendelse til personalet, og der er derfor større behov for en imødekommende velkomst, hvor  alle bliver mødt i øjenhøjde. 

82%

Vil benytte en digital-find-vej-løsning, hvis den var tilgængelig.

---

Langt størstedelen af vores brugere på hospitalet medbringer en smartphone.

Programleder, CIMT

31%

... svarede, at de vil henvende sig til personalet, hvis de ikke kunne finde den rette information.

---

Fleksibelt kort

Det er et mål at opbygge et indendørs kort (som f.eks. Google indoor Maps), som gør det overskueligt og intuitivt at finde rundt på MARYS.

Find-vej-funktionen gør det nemt at finde vej med overskuelige forklaringer, men hjælper også med beslutninger om hvad der er relevant og muligt.

Legende wayfinding

Find-vej-funktionen giver brugerne mulighed for at udforske og finde rundt på egen hånd; både ved ankomst til hospitalet, mellem behandlinger eller i mellemrum og ved ventetid til MARYS tilbud og aktiviteter.

For at inddrage børnene på deres præmisser giver vi mulighed for at finde vej i børnehøjde med der tager udgangspunkt i de fysiske rammer.

Digitalt Overblik

MARY Guiden giver personale og patienter et simpelt overblik, så de nemt kan holde styr på dagen og lader medarbejdere tilgå relationsopbyggende indsigt og viden om de enkelte patienter og deres situation.

Primære aldersgrupper
0–2 år
3–5 år
6–11 år
12–18 år
18+ år
Primære brugergrupper
Patienter
Pårørende
Besøgende
Beboere
Overnattende
Personale
Stamgæster
Gennemrejsende
STØT KONCEPTET

Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her

Relationen i behandlingen

For personalet skal Guiden lette hverdagen og gøre det nemt at tilbyde patienter og pårørende den samme gode oplevelse og høje serviceniveau på tværs af medarbejdere og afsnit.

For at kunne gøre dette kræver det indsigt i familiernes ønsker og behov til behandlingen samt deres generelle situation. Det skal både være nemt for familierne at dele ønsker og behov med personalet, men også internt for personalet at dele ikke behandlings-relateret viden om familierne.

På denne måde kan personalet give den bedste service og vejledning gennem et behandlingsforløb – også selv om det måske er første gang, de møder en familie.​

”Hvis vi havde vidst, at lægen kom 4
timer senere, kunne vi jo have lavet noget andet i mellemtiden. Gået ned og handlet i Netto. Det er stadig hyggeligere end at ligge her.”

Mor til 2-årig kirurgisk patient.

Det kunne være rart, hvis vi som personale vidste, hvad der foregår på MARYS i dag, som vi kan anbefale familierne.

Personale

Overblik over dagen

Personalet kan tilgå en liste med det aktuelle dagsprogram og patienter. Ved at klikke på den enkelte patient får de information om vedkommendes forløb, aftaler mv. 

Her kan medarbejderen få indblik i, hvem patienten er og derved have en indgangsvinkel til at møde vedkommende straks efter. Behandlerne kan også justere i det aktuelle forløb hvis der sker uforudsete ændringer eller komplikationer på dagen.

Forløbsoverblik

Når man skal på hospitalet er der overvældende meget information at forholde sig til; Mange aftaler og store mængder information i lange pjecer, der er skrevet i et svært tilgængeligt sprog. Så selv om mange patienter og pårørende gerne vil forberede sig på forløb og behandlinger, så skal motivationen være større end de mange barrierer.

At familierne er forberedte på det, der skal ske, er afgørende for om procedurer kan udføres, og om patienten får en god oplevelse.

Redskaber til derhjemme

"Dit forløb" forbinder hospitalet og hjemmet, støtter forberedelse til indlæggelser og indarbejdelse af sunde vaner. MARY Guiden notificerer og instruerer brugerne dagligt, vejleder i hjemmebehandling, og minder om kommende aftaler.

For børn bruger Guiden leg til at indarbejde gode vaner og fremme bedringsprocessen. Eksempelvis kunne daglig genoptræning gøres sjov med videoer og belønninger, der motiverer barnet til at fortsætte øvelserne.

Øvelser i børnehøjde

Hvis patienten er et barn, vil relevante områder af MARY Guiden være kommunikeret i børnehøjde. Eksempelvis gennem legende forberedelse, sygdoms- og behandlings information samt genoptræningsøvelser.

Her vil brugerens Hospitalsvæsen spille en afgørende rolle i at give en tryg og skræddersyet oplevelse, der motiverer til at udføre fordelagtige øvelser.

Sygdomsspecifik information

I området “Min Viden” samles pjecer, guides, artikler, film, osv. som er direkte relateret til netop dit forløb.

Al basismateriale bliver automatisk placeret i området på baggrund af din journal og diagnose, mens andet bliver tilføjet efter behov af din behandler.

Udover at være tilgængeligt i området “Min viden” vises relevant materiale også i brugerens forløb eksempelvis I sammenhæng med en aktuel aftale.

MARY Tilbud

I dag findes der ikke et samlet overblik over de tilbud, der er til familierne på hospitalet. Derfor er det meget tilfældigt hvilke brugere, der får hvilke tilbud. Der er et stort potentiale i at kunne målrette relevante tilbud til den enkelte bruger med henblik på at skabe øget lyst, aktivitet og kontrol.

Primære aldersgrupper
0–2 år
3–5 år
6–11 år
12–18 år
18+ år
Primære brugergrupper
Patienter
Pårørende
Besøgende
Beboere
Overnattende
Personale
Stamgæster
Gennemrejsende
STØT KONCEPTET

Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her

Hvis jeg ikke ved, om det er et arrangement, hvor jeg kan deltage i kørestol, så bliver jeg hellere væk.

Mor til 2-årig kirurgisk patient

Hvad savner du mest fra hjemmefra? Øhhh, et liv! Jeg kigger ind i en hvid væg. Kigger på mit barn. Malker ud.

Citat fra interview med langtidsindlagt 
mor til barn født med komplikationer.

Det sker på MARYS

Det er ikke et formål i sig selv at drive folk til vores digitale services. Det er til gengæld et mål at bruge det digitale til at inspirere og skabe overblik over alle de gode fysiske aktiviteter og spændende events, der findes på hospitalet. Her er “Det sker på MARYS” central.

I dette område samler vi både permanenter aktiviteter, som værksteder, legepladser og rekreative områder med aktuelle begivenheder og events.

Tilbud til dig

Vi ønsker at give personlig, meningsfuld og kontekstafhængig guidance. Det opnår vi ved at benytte vores opsamlede viden om patienten, patientens nuværende lokation, interesser, tidsramme, etc. som input til de forslag vi præsenterer. 



Jo mindre vi ved om brugeren jo mere generiske forslag vil de blive præsenteret for, men jo mere vi ved, desto mere præcist og personligt kan vi gøre oplevelsen.

Booking af tilbud

Mary Guiden fungerer også som en "fjernbetjening" til aktiviteter og tilbud på hospitalet. Eksempelvis kan brugerne, som måske er fastlåste til værelset og sengen, tilgå et online katalog med ting, man kan låne i Tingbiblioteket.

Tingbiblioteket er et tilbud i en Fingerspids, hvor man kan låne aktiviteter til leg og objekter til at indrette ens værelse. Via Mary Guiden kan disse ting altså bestilles og leveres direkte til dig på værelset.

Madbestilling

Den digitale madbestilling skal give overblik over de madtilbud, der er på MARYS og vække appetitten hos patienterne. Det gør den blandt andet med en visuel flot fremstilling af maden, men også ved at indeholde inspirerende videoer, der viser hvordan maden i dag er lavet.​

Primære aldersgrupper
0–2 år
3–5 år
6–11 år
12–18 år
18+ år
Primære brugergrupper
Patienter
Pårørende
Besøgende
Beboere
Overnattende
Personale
Stamgæster
Gennemrejsende
STØT KONCEPTET

Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her

Brugerfladen

Brugerfladen er designet, så informationen bliver præsenteret overskueligt og det er intuitivt at navigere rundt. ​I et pilotprojekt omkring Mellemmåltider i børnekøkkenet på Rigshospitalet har man testet en betaversion af app’en med de indlagte familier.

Resultaterne viste, at app’en gav familierne bedre overblik over madtilbuddene, og at den øgede patienternes lyst til at spise.

Personlige præferencer

Diæter:
Madbestillingen skal  desuden give patienterne information om energifordeling i de enkelte retter, så de kan sammensætte retter ud fra deres personlige energiindtag. På den måde kan den bruges som et redskab i samarbejdet med diætisterne på afdelingen.​

Betaling:
Det skal være muligt at koble kreditkort eller MobilePay til madbestillingen, så brugerne ikke skal have kortet op af lommen ved hver bestilling.

Læs om andre koncepter

Du har nu læst ét ud af de i alt otte koncepter. Se mere nedenfor.

Oplev koncepterne fra brugernes perspektiv

Mød nogle af MARYS brugere, forstå deres situation og se, hvordan de otte koncepter påvirker netop deres hospitalsoplevelse.

Noahs familie
Noah

12 år

Jeg er meget nervøs for operationen, særligt at Noah skal lægges i fuld narkose. Så skræmmende!

- Mor

Se rejsen
Emma

34 år

Det er svært at vide, hvordan jeg støtter Emma bedst gennem graviditet og fødsel.

- Louisa, partner

Se rejsen
clara persona
Clara

15 år

Bruger meget tid på min sygdom, mens mine venner har mere tid til hinanden og deres fritidsinteresser.

- Clara

Se rejsen
Martin persona
Martin

26 år

Vi har ikke haft meget om leg på mit studie, så det virker spændende, at skulle arbejde på den her måde.

- Martin

Se rejsen
Yasin persona
Yasin

3 år

Jeg savner min mor rigtig meget, når Yasin er indlagt.

- Muna, søster

Se rejsen

Vil du være med til at skabe et hospital i verdensklasse?

Støt MARYS