LEGENS ROLLE
På MARYS arbejder vi med en legende tilgang i alle aspekter af hospitalsoplevelsen. Legen skal styrke familiernes trivsel, styrke børnenes trygheds-følelse og bidrage til, at deres udvikling ikke går i stå under indlæggelsen.
På MARYS vil vi skabe de bedste forudsætninger for bådeden frie leg, som vi kender den fra hverdagen derhjemme, og for den mere målorienterede leg i forbindelse med behandlinger. Muligheder for leg er tænkt ind i hospitalets design frastarten. Men på en måde hvor vi kan skrue op og ned for legen, så den tilpasses situationen.
Det kræver en lang og stærk indsats at udbrede og videreudviklelegens rolle på hospitalet. Vi bliver aldrig færdige, men vi vil blive ved: Ved med at undersøge, afprøve og forske i, hvordan leg kan bidrage til at få børn og unge bedre og mere hele igennem et sygdomsforløb og hjem til livet.
Baggrund
“Børn skal kunne lege og have det sjovt, det er
det vigtigste for deres helingsproces. Jo gladere
de og deres forældre er, jo hurtigere bliver de
raske og jo hurtigere bliver de udskrevet.”
Far til 6-årig
For børn er leg en naturlig del af livet. Børn leger, selv når de er alvorligt syge. At lege har værdi i sig selv, men legen kan også bruges som middel til at gøre det nemmere for børn og unge at håndtere det at være syg og på hospitalet. Selv som selvbevidste voksne bruger vi vores fantasi og legende elementer i interaktion med andre. Det styrker vores relationer og fremmer udvikling og trivsel.
En systematik for arbejdet med leg
Rigshospitalet har allerede mange gode legende tiltag og metoder til at møde patienter og familier med. Ofte er de udviklet af ildsjæle, som har praktiseret og forfinet deres individuelle, legende greb over mange år. Udfordringen med denne tilgang er, at den er sporadisk og person afhængig og dermed ikke til gavn for alle. Det uudnyttede potentiale kalder på en struktureret tilgang, så vi sikrer sammenhæng og et fagligt fællesskab omkring den legende kultur på MARYS.
MARYS’ strategiske indsats omkring leg udfoldes gennem tre arenaer: “Patient og Professionel”, “Patient og Familie” og “Professionel til Professionel”. Hver af disse arenaer er underinddelt i en struktur bestående af “Tilgang”, “Greb” og “Fysiske rammer”. Legen skal udvikles i krydsfeltet mellem elementerne i strukturen for at sikre integration på tværs.
MARYS har prioriteret leg som forskningsområde, så den legende tilgang bliver stadigt mere evidensbaseret. Forskningen, kombineret med erfaringsopsamling, danner grundlag for et uddannelsesprogram for MARYS' medarbejdere. Al personale med patientkontakt vil blive uddannet i at bruge legen i deres møde med familierne. De sundhedsfaglige vil få flere redskaber, som gør det nemmere at aktivere legen i behandlingen.
Læs mere om uddannelsesprogrammet på MARYS' hjemmeside: Kommunikation og leg med børn og unge i sundhedsvæsenet
Rigshospitalet har allerede mange gode legende tiltag, initiativer og metoder til at møde patienter og familier med. Ofte er de udviklet af enkelte ildsjæle, som har praktiseret og forfinet deres individuelle legende greb over mange år.
Fælles tilgang med ‘Playbook’ og værktøjsbælte
Playbook er en guide til personalet på Rigshospitalet, som inspirerer dem til at anvende en legende tilgang. Playbook’en udstikker en ’rytme’, som personalet kan facilitere mødet med patienten udfra. Rytmen består i at etablere forbindelse, opnå forståelse, handle og forankre oplevelsen hos de involverede. Rytmen giver frie muligheder for at imødekomme patients og families individuelle behov.
Playbook’en indeholder beskrivelser af metoder og kan guide med konkrete tips og eksempler på håndtering af svære situationer i forskellige faser af behandlingsforløbet, tilpasset forskellige faggrupper. Playbook’en kan anvendes af alle personalegrupper, uanset om man er servicepersonale eller klinisk personale. Når personalet skal undersøge patienterne, skal der på kort tid opbygges en god relation til både dem og deres familier. Værktøjsbæltet er et nyttigt, imaginært sæt af redskaber med forskellige tilgange til svære situationer, som har til formål at hjælpe med at skabe en god forbindelse til patienterne. Værktøjsbæltet har ikke fundet sin endelige form, men prototypen består af fem ’lommer’ på et papir-værktøjsbælte. Bæltet består af kategorierne: Anerkendelse, Nysgerrighed, Præstation, Humor og Samarbejde.
Hver lomme indeholder kort med konkrete greb samt blanke kort, som personalet selv kan tilpasse. Værktøjsbæltet bruges bl.a. til undervisning af personalet og skaber en god fælles ramme for udvikling og diskussion af forskellige greb i behandlingssituationen. For noget personale vil grebene virke naturlige og velkendte, mens de for andre kræver mere tilvænning. På trods af de forskellige erfaringsniveauer giver bæltet et fælles sprog, fremmer samarbejde og erfaringsudveksling
mellem kolleger. Værktøjsbæltet giver personalet en fornemmelse for, hvordan det relationelle og legende kan udfoldes på mange måder.
Forløbstavler giver overblik i det uoverskuelige
Når man er indlagt, er behandlingsforløbet og dagens program ofte uoverskueligt. Der kan ske mange ting, man ikke forstår, og det kan være svært at vide, hvor langt man er i proceduren, og hvor lang tid hver enkelt aktivitet tager. Derfor
skal forløbstavler skabe overblik og give familie og behandlere et fælles referencepunkt. Det er især svært for patienterne at vide, hvornår de blot skal følge personalets anvisninger, og hvornår de selv har mulighed for at påvirke, hvad der skal ske.
Forløbstavlerne skal hjælpe barnet og de pårørende med at forstå, hvad der skal ske og hvornår, så alle har overblikket. Ved at blive involveret i forløbet og have mulighed for at stille
spørgsmål føler de sig mere trygge og bedre rustet til at komme godt igennem dagen i samarbejde med personalet. Tavlens let afkodelige magnet-piktogrammer giver overblik over forløbet og patientens valgmuligheder. Personalet kan med piktogrammerne og en tusch forklare det forestående forløb og invitere patienten til at være med i samtalen. Den enkle og dynamiske kommunikation gør det nemmere for patienten at
stille spørgsmål og styrker generelt samarbejdet og forståelsen mellem forældre, patient og personalet.
Legen integreret i det fysiske miljø
Når vi benytter leg som designgreb, kan vi skrue op og ned fra diskret til tydelig. Jo friere konteksten og brugerne er, desto mere tydeligt kan legen få lov til at manifestere sig – i samtalen, i det digitale eller et givent rum på hospitalet. Jo mere det behandlingsmæssige skal være i fokus, desto mere diskret indarbejder vi legen, så den ikke bliver dominerende, men understøtter og giver små muligheder for at påvirke situationen på en legende måde.
For eksempel kan man sammenligne, hvordan legen integreres på henholdsvis sengestuen og i en fingerspids. På sengestuen foregår der mange flere ting end leg. Det er familiernes midlertidige hjem samtidig med, at det er et behandlingsrum og dermed det sundhedsfaglige personales arbejdsrum. Vi integrerer derfor legen på en relativt diskret måde, der stadig giver familierne forskellige muligheder for at engagere sig i legende aktiviteter.
I fingerspidserne, som er behandlingsfrie rum, er der ikke de samme begrænsninger til legens applikation. Det vigtigste er en dyb forståelse af brugernes behov, situation og formåen, så vi kan tilbyde dem relevante muligheder for leg. Pga. den større grad af frihed kan vi lade legens potentiale udfolde sig på en måde, hvor den dominerer stemningen og skaber en dynamisk kontrast til resten af hospitalet. Her kan brugerne udfolde sig i rammer, der bryder forventningerne til, hvad man kan på et hospital.
Koncepter
Playbook
Playbook er en guide til personalet på MARYS, som hjælper dem med at anvende en legende tilgang til at skabe gode relationer til patienterne og deres familier. Gode relationer bygger den tillid og tryghed som er altafgørende for at både behandlingerne og kommunikationen med patienter og pårørende glider gnidningsfrit.
Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her
Sådan virker det
Playbook’en bygger på hospitalets faciliteringsrytme. Rytmen består i at etablere forbindelse, opnå forståelse, handle og afslutte med at forankre oplevelsen hos de involverede og er ikke den samme for alle eller ens for hvert besøg.
Rytmen er baseret på en generel indsigt i patienter og familiernes møde med hospitalet og giver frie muligheder for at møde dem i deres konkrete og individuelle behov.
Den kan fungere som en sparringsramme for kolleger, når de evaluerer deres møder med patienterne, eller som konkrete værktøjer i akutte situationer, hvor der ikke må blive gået på kompromis med behandlingen.
Playbook’en indeholder beskrivelser af metoder, redskaber og greb og kan guide med konkrete tips og eksempler på håndtering af svære situationer i forskellige faser af behandlingsforløbet, tilpasset forskellige faggrupper. Således kan Playbook anvendes af så forskelligeartede personalegrupper, som værter, intensivsygeplejersker og portører. Alle kan de få konkrete praktiske råd, som de kan anvende i deres daglige arbejde.
Et kig i Playbooken
"Det giver så god mening med den faciliteringsrytme. Vi kan jo alle sammen nikke genkendende til det, men det gør bare noget at det er sat enkelt op på den måde, så man kan tale om det som noget fælles. Den burde hænge som plakat på alle stuer, så forældrene kan se, at det er dét vi gør."
Læge om playbook og faciliteringsrytme ved test
Værktøjsbæltet
Det er udfordrende hurtigt at opbygge en god relation til patienter eller familier for at komme tæt nok på til at kunne undersøge og behandle. Personalet står ofte over for ukendte dynamikker og stemninger på stuen.
Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her
Hvordan fungerer det?
Værktøjsbæltet er et nyttigt imaginært sæt af værktøjer med forskellige tilgange til svære situationer, som har til formål at hjælpe til at starte en relation og skabe en god forbindelse til patienterne.
Vores værktøjsbælte er ikke fysisk, men består af fem 'lommer' på et papir-værktøjsbælte med kategorierne Anerkendelse, Nysgerrighed, Præstation, Humor og Samarbejde. Hver lomme indeholder kort med konkrete greb samt blanke kort til personlig tilpasning.
Værktøjsbæltet bruges til undervisning af personalet og skaber en god fælles ramme for udvikling og diskussion af forskellige greb i behandlingssituationen.
For noget personale, vil grebene virke meget naturlige og måske endda velkendte, mens de for andre kræver lidt mere træning og tilvending. På trods af de forskellige erfarringsniveauer, giver bæltet et fælles sprog for relationsdannelse, fremmer samarbejde mellem kolleger og giver rig mulighed for erfaringsdeling personalet imellem.
Værktøjsbæltet giver personalet en god fornemmelse for, at det relationelle og legende kan udfoldes på mange måder. De får konkrete kategorier at arbejde ud fra og bliver opmuntret til at anerkende betydningen af selv de små handlinger i det relationelle.
Værktøjsbæltet er en platform for at afsætte tid til samtaler, øvelse og udvikling af relationelle færdigheder på arbejdspladsen.
Jeg savner en vaskemaskine ogtørretumbler. Hvem har undertøj til 16 dage? Jeg har været nødt til at vaske tøj i hånden og prøve at finde steder at hænge det op.
Mor til pige 2 år
Vaskerummet er et af vores bedste rum. Det er her familierne kommer til at tale sammen.
Personale i Ronald McDonald huset

Her har sygeplejerske Marie udfyldt værktøjsbæltet med hendes yndlingsgreb, samt dem hun gerne vil lære.
Værktøjsbælter udfyldt af personale under tests. Fra første til anden test blev der tilføjet kort med specifikke eksempler på greb, som man kunne lade sig inspirere af og arbejde videre ud fra.

”Det relationelle er svært, men ikke desto mindre er det et vilkår når man arbejder med denne gruppe”
Sygeplejerske om arbejdet med små børn
Forløbstavler
Når man er indlagt, er behandlingsforløbet og dagens program ofte uoverskueligt. Der kan ske mange ting man ikke forstår og det kan være svært at vide hvor langt man er i proceduren og hvor lang tid hvert enkel aktivitet tager.
Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her
Problemet konceptet løser
Det er især svært for patienterne, at vide hvornår de bare skal følge personalets anvisninger og hvornår de faktisk selv har mulighed for at påvirke hvad der skal ske.
Forløbstavlerne skal hjælpe barnet og de pårørende med at forstå hvad der skal ske og hvornår, så alle danner sig et overblik. Ved at blive involveret i forløbet og have mulighed for at stille spørgsmål, føler de sig mere trygge og bedre rustet til at komme godt igennem dagen i samarbejde med personalet.
Tavlens letafkodelige magnet-piktogrammer, giver overblik over forløbet og patientens valgmuligheder. Personalet kan med piktogrammerne og en tusch tegne og forklare det forestående forløb og invitere patienten til at være med i samtalen. Den enkle og dynamiske kommunikation gør det mere legalt for patienten at stille spørgsmål og styrker generelt samarbejdet og forståelse mellem forældre, patient og personalet
Mine store piger skal også have nogle positive oplevelser på Riget, ellers går det hele op i sorg og indlæggelser.
Mor til 4-årig
Børn skal kunne lege og have det sjovt,det er det vigtigste for deres helingsproces. Jo gladere de og deresforældre er, jo hurtigere bliver de raske og jo hurtigere bliver deudskrevet
Far til 6-årig
Fra test af forløbstavler
Familierne føler sig markant bedre informeret med brug af forløbstavlen Andelen af familier som følte sig informeret undervejs er steget fra 50 % til 74 %
Barnets Profil
Når et barn kommer til undersøgelse, er det praktisk at vide lidt om barnet og familien i forvejen. Det kan være af praktiske hensyn i forhold til barnets præferencer, men også af hensyn til hurtigt at opbygge en tillidsbaseret relation til barnet, der gør at behandlingen glider.
Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her
Integreret med sundhedsplatformen
Barnets Profil, er integreret med sundhedsplatformen og supplerer de basale sundhedsdata, der er tilgængelige her, med mere personlig og relationsdannende information.
Her kan f.eks. være anført vigtige personlige præferencer, skrevet ind ved tidligere besøg eller information som patienten sammen med sin familie har udfyldt før ankomst til hospitalet.
Konkret, kunne Barnets Profil indeholde aftaler den professionelle og patienten har lavet om, hvordan en procedure skal udføres. Men det kunne lige så godt være personlige informationer, som f.eks. hvad patientens yndlingsbamse hedder eller at søsteren bor hos mormor, når resten af familien er på hospitalet. Alt sammen elementer, som kan styrke den personalets relation til patienten og familien.
Vi ønsker os enestuer til børn, med plads og mulighed for hyggeligt samvær. Indrettet så man kan "holde ud" at leve indenfor de 4 vægge i længere perioder.
Far til pige 4 år
Man bliver simpelthen så dvask af at være her, vi sidder bare her på stuen og glor.
Mor til pige 2 år
”Hvis man nu VED, at den her pige ikke vil vide, når man stikker nålen ind, eller at hun rigtig gerne vil tegne en Elsa-prinsesse bagefter, så ville det jo være super at kunne fortælle dine kolleger det. Men lige nu er der ikke et sted i sundhedsplatformen, hvor man skriver den slags ind. Så vi skal sidde og lede rundt og være heldige lige at finde noget.”
Sygeplejerske om arbejdet med små børn
Læs om andre koncepter
Du har nu læst ét af koncepterne. Herunder finder du resten.
Oplev koncepterne fra brugernes perspektiv
Mød nogle af MARYS brugere, forstå deres situation og se, hvordan de otte koncepter påvirker netop deres hospitalsoplevelse.