KUNST-OPLEVELSER
Baggrund
"Kunsten skal give mig smil, give mig ro og tage mig væk"
Mor til patient, Kunstfølgegruppe
Forskellige kunstoplevelser
Fire skitseforslag og to projektideer
Kunstoplevelserne responderer alle på forskellige brugerbehov.
De fire skitseforslag, som vi drømmer om bliver til virkelighed, er:
Kapwani Kiwangas ‘Day & Light’ - totalinstallationer i tre vinterhaver, der som abstrakte landskaber giver foranderlige naturoplevelser og kan blive refleksionsrum for både familier og ansatte, som har behov for kontemplation.
Nina Beiers ‘Dyreriget’ - en dyrepark på to tagflader og indendørs med okser, heste, næsehorn og løver, der på en underfundig, legende vis forbinder brugerne til naturen gennem bygningens ventilationssystem.
Rose Ekens ‘Ind gennem garderobeskabet’ - et eventyrligt parallelunivers med +300 skulpturer, der leder børn og voksne på jagt på bagtrapper, i kælderen, på gangarealer og i elevatorer.
Sans Façons ‘Milepæle’ - et ritual, hvor man fra bygningens øverste etage kan slippe en messingkugle fri i en kuglebane, som så triller ned gennem atriet indtil den lander i et monument i foyeren.
Derudover har vi to projekter under udvikling:
Et mobilt univers (f.eks. bog/kasse) med engagerende kunstoplevelser til sengeliggende patienter, der udvikles i samarbejde med SMILET (et eksisterende kreativt værksted for børn og unge på Rigshospitalet)
En samling af værker (malerier, tryk og tegninger) til ophæng på vægge på gange og i personalerum, som personale kan låne fra og dermed sætte eget præg på deres arbejdssted.
Brugerdrevet kunstproces
For at integrere kunsten på MARYS på den bedst mulige måde, har vi løbende inddraget nuværende patienter, pårørende og ansatte og fået feedback på kunstens rolle.
Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her
Kunst for alle
For at integrere kunsten på MARYS på den bedst mulige måde har vi løbende inddraget nuværende patienter, pårørende og personale og fået feedback på kunstens rolle. Brugerne samt ledelse har givet feedback til MARYS designteam, kunstrådgivere og kunstnerne selv, både i løbet af strategiprocessen og kunstneres individuelle skitseproces.
72 respondenter har deltaget i en spørgeskemaundersøgelse omkring kunst på hospitalet, og alle indbudte kunstnere har været dybt engagerede i processen.
Nogle kunstnere har været med på en portørvagt, har haft snakke med præsten og imamen på Rigshospitalet. Der har også været afholdt en fokusgruppe med tidligere og nuværende patienter, tilpasset til de forskellige skitseopgaver og kunstnerne. Processen har resulteret i et program med seks kunstopgaver, der på forskellig vis responderer på brugernes behov og de fysiske omgivelser.
Samlet set favner opgaverne et bredt spektrum af værktyper, der giver forskellige oplevelser, så der er noget for enhver.
På et hospital, hvor mange mennesker er sårbare, kan kunsten støtte og lede tankerne væk fra indlæggelse og behandling. Brugernes behov for at møde kunst er imidlertid vidt forskellige. Hvad nogle mennesker oplever som livgivende, vil måske overvælde andre.
På MARYS er kunsten derfor ikke placeret i repræsentative rum, men rundt omkring på hospitalet og i forskellige udtryk. Kunsten bliver et tilbud, som brugerne opsøger, når de har lyst til eller behov for det.
Med den tilgang kan vi dels give kunsten et friere rum at virke i, dels tilbyde patienter, pårørende og ansatte et bredt spænd af kunstoplevelser, som de kan opsøge efter behov.
Day & Light
Kapwani Kiwanga
Day & Light adresserer behovet for at blive midlertidig transporteret væk fra hospitalsverdenen.
Ideen om at skabe et sted, hvor man kan lade op, finde ro og fred og reflektere over sin livssituation
For at opnå det er Day and Light inspireret af naturen, og særligt opløftende elementer som lys og luft. Day & Light skal give oplevelser både om dagen og om natten.
Om dagen kan rummene få karakter af refleksionsrum, der ikke er bundet op på religion. Når mørket falder på, vil installationerne lyse op og tone frem som diffuse lysekroner i bybilledet.


Skyscapes
Kapwani Kiwanga
Når du træder ind i Skyscapes føler du dig transporteret ind i et andet univers. Lyset strømmer ind i alle mulige forskellige farver.
Skuldrene sænkes og du føler dig velkommen her. Det et et rum, der byder dine følelser velkommen.
“Kirken på Rigshospitalet er et fast sted for mig og min nu 7 årige datter. Vi skal ALTID lige ind og føle roen, slippe tankerne og datteren skal altid lige skrive en lille hilsen til gud. Ellers finder jeg trøst ro håb og livsglæde ved vandet og i skoven eller en blomstrende rapsmark.”
Mor til tidligere indlagt
Waterfall
Kapwani Kiwanga
Klare mundblæste glaskugler, matte glaskupler, keramik kugler og stofsfærer fletter sig ind i hinanden og skaber en spiral og vandfald.
De forskellige materialer og bløde farver trækker besøgendes opmærksomhed opad. Forbipasserende inviteres ind og opfordres til både at beskue værket liggende eller stående. Værket ændrer sig alt efter hvorfra og hvordan det beskues.
Om aftenen blive de matte kupler til svævende lysende glassfærer, der kaster lys på det rum og skaber et skyggespil. Samtidigt vil rummet fremstå som en lysende søjle, når det betragtes udefra.


Waterfall
Kapwani Kiwanga
I det rum hænger kunstvandfaldet. Rummet forvandles døgnet rundt og de når du træder ind føler du dig transporteret ind til et andet univers. Lyset strømmer ind i alle mulige forskellige farver, dine skuldre sænkes og du føler dig velkommen her. Det et et rum, der byder dine følelser velkommen.
Læg dig ned på en yogamåtte og nyd kunstens vandfald.
Ind igennem garderobeskabet
Rose Eken
Ind igennem garderobeskabet” giver mulighed for at gå på opdagelse i bygningen. Fordi de besøgende løbende vil opdage Rose Ekens hverdagselementer på forskellige uventede steder i bygningen, kan de være med til at bryde med den kliniske verden og stimulere nysgerrigheden og give beskueren et smil på læben.
Rose Ekens giver med sine kunstværker familier og personale en ny dimension af at være på MARYS. Hun fremhæver oplevelsen af byggeriet og finder oversete rum og synsvinkler, hvor placering af kunst kan give hospitalet særkende. Der vil i alt komme omkring 300 genstande placeres rundt omkring på MARYS særligt på bagtrapperne.

Ind igennem garderobeskabet
Rose Eken
Ekens kunstneriske udtryk og formsprog er legende, næsten naivt og lidt barnligt, men de skaber nærvær og intimitet og små overraskende oplevelser i et stort hospitalsbyggeri.
Rosen Eken har arbejdet med, at funktionelle, logistiske og ofte værdineutrale rum som trapper, toiletter og elevatorer kan blive steder, brugerne knytter sig til, husker og som skaber gode minder fra hospitalsoplevelsen.
Opsøg Kunsten
På et hospital, hvor mange mennesker er sårbare, kan kunsten støtte og lede tankerne væk fra indlæggelse og behandling. Brugernes behov for at møde kunst er i midlertidig vidt forskellige. Hvad nogle mennesker oplever som livgivende, vil måske overvælde andre.
På MARYS er kunsten derfor ikke placeret i repræsentative rum, men rundt omkring på hospitalet og i forskellige udtryk. Kunsten bliver et tilbud, som brugerne opsøger, når de har lyst til eller behov for det. Når kunsten bliver et tilvalg, kan den også udfolde sig og virke i sin egen ret.
De små tilføjelser vil skabe mindeværdige steder og overraskelser i hverdagen.


Dyreriget
Nina Beier
Når vi tænker på en bygning, fokuserer vi ofte på dens fysiske struktur og udseende eller dens frakobling fra naturen. Men en bygning er også en levende enhed, der ånder og interagerer med den naturlige omgivelse omkring den gennem sit ventilationssystem.
Ligesom kroppens lunger arbejder en bygnings udstødnings- og ventilationssystemer, bestående af ventilatorer og kanaler, sammen om at trække frisk luft ind og udskille indelukket luft. Bygningens ventilationssystem, ligesom kroppens åndedrætssystem, fjerner luft forurenet med forureningsstoffer eller kuldioxid, hvilket forbedrer luftkvaliteten indendørs både i bygninger og i kroppe.
Nina Beiers forslag til MARYS tager hospitalets ventilationssystem - en eksisterende kanal, der forbinder den ydre verden med indre arkitektur.
"Dyreriget" er en serie af fundne støbte bronze-skulpturer af forskellige dyrefigurer, der er monteret på hospitalets ventilationssystem både inde og udenfor på taget. Dette forstærker forholdet til den naturlige verden og transformerer denne del af bygningens infrastruktur.
“Dyreriget" samler en blanding af dyremotiver fra forskellige sammenhænge, skaber uventede møder mellem dyr, der måske ikke ellers ville møde hinanden. Denne mærkelige gruppe af dyr vil uundgåeligt blive hospitalets dyreambassadører, der er designet til at skabe et miljø for heling og tilføje lethed til en ofte intens og følelsesmæssig oplevelse for børnene og deres familier.


Udenfor
Dyreriget er en verden hvor forskellige bronzeskultpurer er sat sammen på en fold. Et sted hvor forskellige dyr kan sameksistere både eksotiske dyr og almindelige husdyr.
Bronzeskulpturerne vil indeholde livagtige figurer af husdyr som heste, køer, katte, hunde, grise samt figurer, der har haft mere symbolske eller civile roller som bjørne, hjorte, vildsvin, løver og ørne.
Dyrenes ansigter er modificerede, så de bliver udluftningskanaler. De udånder den uønskede damp- affaldsluften fra dagligdagen på MARYS gennem deres munde og animerer dem til at få et nyt liv. Ventilations rør og andre udluftningskanaler, har historisk set ikke har været smukke. Nina Beier formår med sit kunstværk at tilpasse udluftningskanaler mm og gøre dem til smukke kunstværker, der også indeholder et humoristisk og finurligt syn på hospitalet.
Indenfor
Mens skulpturerne på taghaverne udånder luft, vil en anden gruppe dyr, der er placeret indenfor puste frisk luft ud. Disse dyr er placeret i det hemmelige rum og er koblet til ventilationssystemet og kan puste frisk luft ind i rummet, forbedre den generelle luftkvalitet og gøre det til et revitaliserende sted at tilbringe tid.
I denne del af installationen vil brugerne ikke kunne se luften; men de vil kunne føle den, da figurerne er udstyret med en skjult ventilator, der tillader, at den friske luft puster ud af dyrenes munde med forskellige intensiteter.
Ved at dreje på en knap kan brugerne vælge mellem en blid brise eller en intens vind. Frisk luft kan have en god indvirkning på sindet og kroppen. Lyden af blæsten er beroligende og afslappende, skaber en følelse af fred og ro. Vinden er et naturligt element, der forbinder os med miljøet omkring os.
Dyrerigets indendørs installation vækker følelsen af at være udendørs, blandt dyrene, med vinden på huden og tilbyder en plads til at forbinde med ideen om den naturlige verden indenfor hospitalet selv.


Milepæle
Sans façon
Nogle har deres bedste dag i deres liv andre har deres værste. Hos begge yderligheder, kan der opstå et behov for at markere en speciel dag eller lejlighed. I “Milepæle” imødekommes behovet for at markere disse milepæle, store som små.
Afsendelsen af en milepæl sker fra trappeopgangen på 7.sal. Her opleves den rullende milepæl fra forskellige positioner. Monumentet og slutpositionen for en 'milepæl', er på gulvet i foyeren. Det bliver denne samlende plads. Et sted, der samler mennesker, hvor du kan se 'milepælene' lande sammen med de andres 'milepæle'.
“Noget af det jeg savnede var at se andre patienter, der har klaret sig godt.”
Citat fra pårørende på Riget
Milepæle #2
Sans façon
“Milepæl” er et empatisk, poetisk, legende og æstetisk forslag til et ritual, der både kan få betydning for den enkelte bruger og for fællesskabet på MARYS. En rituel handling, der kan markere et vendepunkt og indgyde håb for fremtiden.
Milepæle er en performativ skulptur, der folder sig ud i MARYS fra øverste etage til foyeren og som inviterer til deltagelse. Skulpturen aktiveres af brugere, der ved en given lejlighed får udleveret ‘en milepæl’ i form af en tung elipseformet messing kugle, som brugeren i en rituel handling, slipper fri i en kuglebane, der snor sig gennem bygningen. Alle ‘milepæle’ lander samlet i en monumental granitskulptur i gårdrum /foyer.


Milepæle #3
Sans façon
Milepæle adresserer brugernes behov for at sætte aftryk. Det er ambitionen at det at interagere med Milepæl, kan indgyde håb, både for den der udfører handlingen og for andre der ser på. Det vurderes at Milepæle vil bringe små som store glæde, når ‘en milepæl’ løber gennem kuglebanen - som et abstrakt symbol på et andet menneskes behov for at markere en vigtig milepæl. Desuden vurderes det, at der er potentiale til, at selve ritualet, når en bruger sender en milepæl afsted, kan skabe et særligt fællesskab på MARYS.

Læs om andre koncepter
Du har nu læst ét ud af de i alt otte koncepter. Se mere nedenfor
Oplev koncepterne fra brugernes perspektiv
Mød nogle af MARYS brugere, forstå deres situation og se, hvordan de otte koncepter påvirker netop deres hospitalsoplevelse.