Tryg ankomst
& afsked
Når patienter og deres familier ankommer til hospitalet er de både fysisk og mentalt på vej. Ved ankomsten er deres fokus at finde vej til deres aftale. Det kan være en aftale, som giver ondt i maven og svedige håndflader eller en glædelig anledning som får sommerfuglene til at kilde i maven.
Fra første møde med Mary Elizabeths Hospital, er det derfor vigtigt at patienterne og deres pårørende føler sig velkomne, trygge og mødt i øjenhøjde.
Baggrund
“En god velkomst er essentiel for at opbygge en tryg relation til systemet.”
Oversygeplejerske, Rigshospitalet
En tryg og imødekommende velkomst og afsked kan styrke familiernes hospitalsoplevelse og give dem en oplevelse af kontrol og overblik.
Problem
At komme på et hospital kan være nervepirrende og utrygt. De fysiske rammer, store mængder af information og uklare roller, som opleves på hospitaler i dag, gør det svært for sygdomsramte familier at føle tryghed og kontrol. Ved ankomst kan det være uklart, hvor de skal hen, hvornår de skal være ved deres aftale og hvad de kan lave i ventetiden.
Research og afprøvning
Studier viser, hvor stor en påvirkning de første og sidste fem minutter har på ens opfattelse af en samlet oplevelse. Det er desuden kendt adfærdspsykologi, at brugere har større tilbøjelighed til at lykkes med opgaver på egen hånd, hvis de har fået en god begyndelse.
Erfaringer fra Rigshospitalet i dag viser, hvordan menneskelig tilstedeværelse kan bidrage til tryghed og en følelse af at være mødt som patient. Fra det nyeste byggeprojekt på Riget - Nordfløjen har man erfaret, hvordan patienter og besøgende intuitivt tager kontakt til personale ved ankomst – med spørgsmål eller bekræftelse om, at de er det rette sted.
Potentiale
Velkomsten og det første møde med MARYS er særlig vigtig, da det er her, vi kan "kickstarte" og styrke familiernes handlekraft gennem hele forløbet, så de altid har en oplevelse af handlekraft, kontrol og overblik. Trygge og handlekraftige familier, bidrager ikke kun til den gode og trygge oplevelse, men også til et styrket samarbejde mellem familie og sundhedssektor.
Ambition
DESIGNSPørgsmål:
Hvordan kan vi skabe en tryg ankomst til og afsked med hospitalet, hvor familierne får den hjælp, de har brug for?
Hvordan kan vi gøre det nemt for patienter at registrere deres ankomst og blive positivt bekræftet og ledt videre i forløbet?
Hvordan skaber vi klare zoner og wayfinding, hvor brugerne intuitivt forstår omgivelserne og hvad de bør gøre hvornår?
Overordnet ambition
Vores ambition er, at den enkelte, der kommer på Mary Elizabeths Hospital, skal føle sig velkommen, tryg og mødt i øjenhøjde. Vi vil skabe et menneskeligt hospital, hvor man får rettidig hjælp i den grad, man har brug for.
Gevinster som konceptet er med til at fremme
- Målrettet, meningsfuld og effektiv udnyttelse af personalets ressourcer og kompetencer
- Patienten/familien oplever at forløbet er trygt, meningsgivende, ligeværdigt og motiverende
- Patientens/familiens trivsel fastholdes eller forbedres
- Reduceret stress/traume/psykisk sygdom hos patient/familie
- Øget trivsel blandt personale ift. Tid til kerneopgaven og tryghed i de faglige opgaver
Koncepter
Foyer og information
Foyeren danner rammen for både ankomst og afsked med MARYS. Det er hospitalets pulserende hjerte, hvorfra alle brugere bevæger sig videre. I Foyeren er det nemt at finde vej, finde hjælp og finde leg.
Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her
Problemet konceptet løser
Patienter og besøgende er ofte utrygge ved ankomsten til et hospital. De har løbende spørgsmål, som de gerne vil have svar på. Foyeren er et område med et stort flow og hvor folk mødes, og manglende overskud og kompleks information kan gøre det svært at få overblik og navigere i det hele taget.
Ambulante besøg, 184 indlagte og 1050 ansatte vil dagligt komme igennem MARYS foyer. Dertil kommer 1400 pårørende.
Det virker nogle gange som om, patienter og pårørende bliver utroligt uselvstændige, idet de træder ind på hospitalet. De skal have at vide, at de godt selv kan.
Læge, Rigshospitalet
Jeg oplever i høj grad, at familier henvender sig for "ingenting". De skal blot have at vide, at de er, det rigtige sted. Løbende bekræftelse er vigtig.
Receptionist, Nordfløjen
Velkommen til MARYS
MARYS foyer danner rammen for både ankomst og afsked og er åben 24-7 – året rundt.
Om du er på hospitalet første gang eller tiende gang, skal oplevelsen være rolig og behagelig. Det er fra begge indgange nemt at danne sig overblik over rummet og vide, hvor man skal bevæge sig hen. Hvis besøgende har spørgsmål eller brug for hjælp, er MARYS værter, som holder til på foyergulvet, altid nemme at få øje på. Besøgende har også mulighed for at søge på de digitale standere ved rummets søjler.
Værternes imødekommende tilstedeværelse bidrager til tryghed i en usikker situation. De er tilgængelige, tilnærmelige og kan besvare både store og små spørgsmål.
Atrium og trappe er centreret i rummet, hvor besøgende drages mod og får lyst til at kigge op igennem bygningen. Rummets design understøtter det daglige flow med bl.a. gennemgang til café og kreativt værksted og hjælper brugerne intuitivt videre på egen hånd.
Foyeren er et naturligt samlingspunkt. Der er opholdsmøbler, installationer til leg og oplagte zoner for folk at mødes. Det er også her, der afholdes arrangementer på scenen, som samler folk på tværs af hospitalet.
En varm velkomst
Når brugerne ankommer til MARYS foyer, er det for nogle det første ambulante besøg, for andre deres andet hjem og for personalet deres arbejdsplads. Uanset hvor mange gange man har været på hospitalet, skal det være nemt at finde vej, finde hjælp og finde leg.
Foyeren er en introduktion til den bygning man træder ind i; her møder brugerne det visuelle formsprog, forstår hvordan man skal navigere i bygningen, møder værterne der står til rådighed ved begge foyerens indgange, i infoskranken og ved afsnittenes modtagelser.
I foyeren forstås det, at på MARYS lever en nysgerrighedskultur; 'du må godt træde op i skranken', 'ja, prøv at tryk på på knappen til elevatoren' eller 'skal vi spørge nogen om hjælp'. Det er her, i foyeren, vi begynder at opbygge den tryghed og tillid som patienter og pårørende bærer med sig i deres videre forløb på hospitalet.
%20web.jpg)

Værtsstationer
Du behøver ikke lede længe efter hjælpe når du ankommer til MARYS. Ved begge indgange til MARYS står værterne klar til at byde dig velkommen, ved de farverige værtsstationer, og hjælpe med stort og småt.
Det er også muligt at søge hjælp på egen hånd ved, ved 'værtstationernes' infoskærme eller i MARY Guiden.
Infoskærme hjælper ankomne patienter og pårørende med at finde frem til deres aftale og dagsplan, finde vej og få svar på generelle spørgsmål.
MARY Guiden, som langt de fleste har hentet ned på deres telefon, bruges til at finde vej, orientere sig i dagsplaner og tjekke ind ved ankomsten.
Få hjælp, svar og køb et krus
I MARYS Foyer finder du også MARYS informationsskranke. Skranken er altid bemandet, af en vært eller en vagt, også når der ikke er værter at finde ved foyerens værtsstationer om natten.
I informationsskranken kan du få hjælp, på samme måde som hos værterne ved værtsstationerne. Du kan også købe en lille gave, MARYS merchandise, eller de vigtigste fornødenheder om natten når cafeen er lukket.
Bag informationsskranken kan værterne trække sig tilbage, hente en kop kaffe eller en parkeringstilladelse.


Vi håber du vil lege med møblerne
Foyeren er et naturligt mødested og samlingspunkt på hospitalet. Der er oplagte zoner, hvor man kan mødes og opholde sig i kortere og længere tid. Opholdsmøblerne i foyeren er fleksible og designet til forskellig behov. Moduler kan nemt flyttes, så møblernes form ændres. Der er som udgangspunkt altid plads til at sidde enkeltvis eller som en større familie og vente.
Som forælder i en ventesituation vil man kunne holde øje med sit barn rundt i foyeren, da opholdsmøblerne er placeret centralt og der ikke er nogle skjulte kroge, hvor man kan miste overblikket.
Kom med op
på scenen
I MARYS' foyer finder du også en scene til koncerter og andre arrangementer. Når der ikke er arrangementer, kan scenen transformeres og gøres brugbar til ophold og leg. Det fleksible møbel gør det muligt at indrette rummet så der skabes en intim og hyggelig eller en ekstraordinær og særartet stemning.

Wayfinding
Det skal være nemt og intuitivt at finde rundt på MARYS fra første besøg. Sprog, farver og visuelle elementer er med til at gøre det let at forstå og navigere for både patienter, pårørende og personale. Simple farveinddelinger på tværs af etager gør det nemt at vide, hvor man er.
Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her
Problemet konceptet løser
Der er meget usikkerhed og sårbarhed forbundet med at komme på et hospital, og det kan være svært at navigere og finde vej i det hele taget.
Den planlagte skiltning og Region H’s eksisterende skiltemanual opleves ikke tilstrækkelig i forhold til bygningens særlige udformning og brugernes behov.
Af adspurgte patienter og pårørende udtrykker i dag, at de har udfordringer med at finde vej, hvor 43% af disse nævner at manglende overblik er årsagen til deres forvirring.
Brugerundersøgelse udført af CIMT ifm. Find-Vej-projekt i Region H.
Selv børn skal kunne finde vej. Familier i krise ser ikke skilte i loftet. De har brug for “et puf” i den rigtige retning. Uden at bruge for meget mental energi.
Læge, Rigshospitalet
Man kender ikke landskabet, terminologien, har ingen sociale relationer og et sygt barn, man er traumatiseret… der er maksimalt behov for klarhed i den situation. Det skal være nemt.
Far til nyfødt med alvorlige komplikationer
Hvad er løsningen?
Det skal være nemt og intuitivt at finde rundt på MARYS fra første besøg. Bygningens udformning og MARYS målgrupper kræver et supplement til Region H’s eksisterende og klassiske skiltning. Vejvisning skal kunne bruges af børn, som intuitivt navigerer efter naturlige markører; billedet af en en sol med solbriller bag modtagelsesskranken, svampeskoven på hjørnet til en sjov legeplads eller spildt kaffe og bananskralder på vej til cafeen.
Tydelig vejvisning og sekventiel information skal formidles til patienterne, allerede før de ankommer til hospitalet. Hjemme modtager de indkaldelsesbrevet, hvorefter de ved ankomst vil få serveret næste skridt, via få skilte.
Visuelle "spor" rundt i bygningen vil vække nysgerrighed omkring MARYS tilbud og faciliteter. Skiltning og vejvisning understøtter altså den ønskede adfærd og opfordrer til at brugerne interagerer med bygningen.

Farve følger funktion
Som led i nemt at kunne finde vej er døre til to funktioner farvet. Blå offentlige toiletdøre over alt på hospitalet, gør det nemt at finde og henvise til det nærmeste toilet.
Orange-røde bagtrappedøre tiltrækker opmærksomhed og nudger til brug. Farven henviser til bygningens udvendige farve, da dørene ender udenfor i bygningens stueetage.
Imødekommende modtagelse
Modtagelsesskrankerne er tematiseret og derfor genkendelige for selv de mindste brugere.
Hjemmefra, i indkaldelsesbrevet har du i forbindelse med afsender afsnittet fået en smagsprøve på det tema du møder i modtagelsen. Ved ankomsten bekræfter den visuelle fortælling dig i, at du er ankommet trygt til den rette afdeling.
Den blå eller røde farve, ses i vægfarve og grafik, etagens nummer og afdelingens navn, som er synligt fra alle vinkler ved ankomst fra enten elevator eller trappe.


Oversigtskort
Rundt omkring i bygningen findes wayfinding specielt tilpasset børn. I et nonverbalt, rigt visuelt og letafkodeligt formsprog, guider denne wayfinding børn nemt og trygt rundt i afsnittets tilbud. Visuelle "spor" rundt i bygningen vil vække nysgerrighed omkring MARYS tilbud og faciliteter og animere til at gå på opdagelse.
Ved hver afdeling kan man finde et oversigtskort, som gør det nemt for både børn og voksne at finde rundt i deres lokale område, på afsnittet.
Intuitiv og legende grafik
For at udnytte bygningens udformning og understøtte Region H’s loftskilte er der behov for grafik på buerne i hver hånd, som giver alle brugere også de mindste mulighed for nemt at finde vej. Alt wayfinding gives til brugerne sekventielt, så de kun får præcist den information de har brug for, når de har brug for den. Ved 'buerne' mellem gange, centralt placeret ved ankomst til alle afsnit, er den information; hvilken fingerspids kan jeg finde for enden af gangen og hvilke rum ligger der ned af denne gang.
Særligt fingerspids-tilbuddet kommunikeres figurativt – og er med til at skabe et miljø, der vækker nysgerrighed og visuelle milepæle, man nemt kan navigere efter, om end man er barn, ung eller voksen.


Folie på glas
Folie på glasset ind til hver sengestue tjener to formål: afskærmning og wayfinding. Det forhindrer direkte indblik og vækker nysgerrighed omkring nærliggende faciliteter via sin grafik.
Har gangens fingerspids en legeplads med en stor trane, vil man kunne finde æg, siv og andre elementer, som passer til fortællingen i denne fingerspids. På den måde ledes brugerne intuitivt fra bygningens kerne og videre ud til de mange tilbud i fingerspidserne.
Legende grafikker
Udover folie på vinduerne langs gangen vil grafik på og ved interiøret også understøtte den fortælling og oplevelse, man kan forvente i nærliggende fingerspids.
De grafiske elementer er ikke kun med til at vække nysgerrighed, men vil også gøre det nemmere for brugerne at adskille de enkelte gange fra hinanden. Disse grafiske motiver vil agere "milepæle", som man husker, når man bevæger sig rundt i bygningen, og man har derved nemmere ved at navigere og finde vej tilbage, hvor man kom fra.

Værter
Værter og nærværter er menneskelig tilstedeværelse, hvor brugerne har brug for guidance. Deres opgave er at tage imod/ afsked med et smil, hjælpe patienter og pårørende videre mod deres destination. En vært er til rådighed, aldrig anmasende og kan hjælpe med alle spørgsmål.
Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her
Problemet konceptet løser
Sundhedssektoren oplever knaphed på ressourcer og øgede krav fra patienter og pårørende. Der er behov for at retænke ansættelser på hospitalet for at kunne udføre den sundhedsfaglige kerneopgave og samtidigt sikre imødekommenhed og hjælp til brugerne, når de har brug for det.
Af patienter og familier henvender sig i dag til personalet i forbindelse med ankomst eller i løbet af ventetiden.
Dataindsamling i ambulatorie på Rigshospitalet ifm. test af værter.
Det er en hård tid for vores familie. Nogle gange har man bare brug for at blive mødt af et menneske. Også selv om man måske godt kan selv..
Mor til patient
Jeg vil helst ikke spørge en sygeplejerske. Det føles som om, man forstyrrer, og det er ikke rart.
Mor til kronik patient
Hvad er løsningen?
Når familier ankommer på MARYS vil de møde et imødekommende og smilende ansigt. Strategisk placeret i bygningen vil værter stå klar til at tage imod og være behjælpelige med stort og småt.
Tilstedeværelsen i sig selv skaber tryghed. Værten er en ikke-sundhedsfaglig person, som er trænet i værtskab og kender til brugernes behov. De aflaster det sundhedsfaglige personale ved at klare lavpraktiske gøremål og gribe de henvendelser, der typisk kommer fra patienter og pårørende ved ankomst og i ventesituationer. Værterne kan i mødet og samtalen med patienterne bygge bro til det sundhedsfaglige personale og det, der skal ske næst – og derved skabe glidende overgange.
Der vil være værter i foyerområdet, men også nærværter på hver etage, tilknyttet afsnittene. Begge værtstyper yder en slags kerneorgan for bygningens flow og anvendelse. Gennem værterne informeres og opfordres familierne til at anvende MARYS tilbud og aktiviteter – netop målrettet deres situation. Værter vil ligeledes sørge for ryddelige fællesarealer, der indbyder til ophold og leg og sikre løbende vedligehold.
Værter og nærværter vil skabe stor værdi for familier, men også sikre mere tid til kerneopgaven for det sundhedsfaglige personale.
Uddannelses-program
For at blive vært på MARYS skal man gennemføre et uddannelsesprogram, der træner i at interagere med forskellige målgrupper og håndtere sårbare situationer. Programmet er inspireret af Lego Groups erfaring med at træne medarbejdere i værtskab og facilitering og kombinerer praktisk træning med teoretisk materiale, udført i grupper.
Det er ideelt for unge, der ønsker at få erfaring i sundhedssektoren. Efter fuldførelse får man et diplom, der anerkender færdigheder inden for menneskecentreret service og omsorg.


Værtsmanualen
Værtsmanualen, en del af uddannelsesprogrammet, beskriver værternes adfærd og udstråling, servicerolle og konkrete opgaver.
Den konkretiserer MARYS vision, indeholder metoder til brugermøder, og hjælpespørgsmål. Dette forbereder værterne optimalt og tillader indflydelse baseret på deres autentiske personlighed.
Flydende placering
Værter på hospitalet har brug for en "base" for at sikre et godt flow og være tilgængelige for så mange som muligt. Værten i foyeren bruger informationsskranken som base og bevæger sig for at imødekomme brugerne fra begge indgange.
For værter i de enkelte afdelinger er basen ved modtagelsesskranken placeret ved fællesarealerne mellem to områder på hver etage. Herfra hjælper værterne typisk og følger familierne videre til deres destination.

%20web.jpg)


Synlig og imødekommende påklædning
Værter og nærværter bærer uniformer, der skiller dem ud fra omgivelserne og gør det tydeligt, at de er dem, man skal henvende sig til for hjælp. Uniformerne har genkendelige elementer fra MARYS visuelle identitet og farver, der adskiller dem fra det sundhedsfaglige personale.
Uniformerne indeholder også lommer til informationsmateriale og redskaber til at fange et barns opmærksomhed. Det er vigtigt for værterne at nedbryde barrierer og sikre, at familierne ikke føler, at de forstyrrer ved henvendelser. Derfor skal titlen "VÆRT" fremgå tydeligt.
Remedier til aktiviteter og dialog
Værten styrker mødet med familier gennem remedier, der afpasses efter situation og målgruppe. For eksempel kan aktiviteter i et fællesområde virke som isbryder og hjælpe et genert barn med at føle sig inkluderet. Remedier kan også igangsætte aktiviteter og dialog mellem forælder og barn.
Erfaringer fra Lego Groups Play Heros og indsigter fra værtstest peger i retning af, hvad remedierne skal kunne for at igangsætte aktiviteter og styrke dialog mellem både vært og patient, men også mellem patient og forælder og patient og sundhedsfagligt personale.


Understøttende service
For at understøtte værtskonceptet, selv uden værtens tilstedeværelse, er der en digital service tilgængelig. Hvis familier ankommer og værten ikke er der, formidler en skærm muligheden for at anmode om personlig hjælp via opkald til en central enhed med værter. Dette sikrer en menneskelig service selv i ydertimerne eller ved sygdom.
Når værten er optaget, kan yderligere hjælp tilkaldes via skærmen, som gør værten opmærksom på ventende familier i fællesområdet.
Et internationalt netværk
Værtskonceptet med tilhørende uddannelsesprogram har global rækkevidde. MARYS er pioner inden for "world class hospitality in hospitals" og etablerer et internationalt netværk for at dele erfaringer om organisering, udvikling og implementering. Forskning og effektmåling vil fremme konceptets udbredelse.
Netværket er delt i to: værter sparrer på tværs af landegrænser, mens hospitals- og projektledelse sparrer strategisk. Målet er at udbrede godt værtskab og skabe bedre oplevelser for flere familier i fremtidens hospitalsbyggerier globalt.

Modtagelses-skranker
På hver etage finder du modtagelsesskranker i hver hånd. Det er her, man typisk henvender sig ved ankomst til en specifik etage og afdeling. Imødekommende frontpersonale I form af sekretærer og værter vil tage I mod.
Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her
Problemet konceptet løser
I dag understøtter hverken arkitektur, interiør eller bemanding, at der er plads og tid til, at man henvender sig ved spørgsmål og tvivl. Familier oplever, at de forstyrrer ved henvendelse til personalet, og der er derfor større behov for en imødekommende velkomst, hvor alle bliver mødt i øjenhøjde.
Vi er begyndt at plastre skrankerne til med store papstykker. Så kan folk ikke se os og forstyrre os, når vi arbejder ved skærmen.
Sygeplejerske, Nordfløjen
Vi føler, at vi forstyrrer. Selv om der står et "henvendelse her"-skilt, så er døren stadig lukket. Den vil man helst ikke banke på.
Mor til patient i ambulatorie 5004, Rigshospitalet
Hvad er løsningen?
For at skabe en imødekommende velkomst er der behov for centralt placerede modtagelsesskranker, som intuitivt indbyder til interaktion. Man skal vide, at det er her, man kan henvende sig for diverse hjælp gennem ens indlæggelse eller besøg på MARYS. Personalet ved skranken er dedikeret frontpersonale, som står klar til at hjælpe hospitalets brugere på vej. Dét er deres primære opgave.
Modtagelsesskranken er designet, så man intuitivt ved, hvor den hører til. Etagens nummer, afsnittets navn og farver formidles tydeligt og understøtter strategien for vejvisning. Man bekræftes i, at man er kommet til rette sted.
I modtagelsesskranken er der plads til at sidde to personer bag skranken; Her møder man en personale, der kan hjælpe med booking og ombooking af tider samt forløbsspecifikke spørgsmål og eksempelvis udlevering af hjælpemidler, informationsmateriale, blanketter mv.
Opbygningsmæssigt tilgodeser skranken både børn og kørestolsbrugere – alle brugere skal mødes i øjenhøjde.
Værten har base her, og opholder sig primært foran skranken ude på gulvet, hvorfra vedkommende bevæger sig rundt i afsnittet. Både personale og det fysiske design i modtagelsen er med til at understøtte en tryg velkomst, om end det er første gang eller tiende gang, du kommer.
Menneskelig tilstedeværelse
Modtagelsesskrankerne er placeret centralt i bygningen og på alle etager. De er synlige straks ved ankomst enten via elevator eller trappe.
MARYS patienter, pårørende og besøgende vil intuitivt søge i denne retning ved ankomst. For en optimal brugeroplevelse er det derfor essentielt, at der altid står imødekommende personale klar til at tage i mod vedkommende. Dvs. at funktionerne placeret ved skrankerne skal være patientrettede og ikke være bundet af traditionelle sekretæropgaver, som kræver koncentration ved en skærm.


Intuitive farver og grafikker
Designprincipperne fra konceptet omkring skiltning og vejvisning er ført videre til modtagelsesskrankerne. Det er vigtigt, at det er nemt at adskille skrankerne fra hinanden, så man henvender sig de rette steder.
Grafikker med motiver og mønstre vil pryde bagvæggene og vække opmærksomhed. De visuelle temaer er med til at understøtte navngivning og skiltning, og gør det nemt for brugerne at navigere rundt på hospitalet.
I dagtimerne vil afskærmningen til skranken være klappet op, men når den lukkes dukker en legende grafik op på væggen.
Velkommen til alle aldre
Skranken er designet med en trappe integreret, således at børn i alle aldre kan komme op i øjenhøjde og møde personalet på lige fod som sine forældre. Trappen indbyder intuitivt til at træde op og børn vil blive draget mod den. Der er ligeledes plads til, at en kørestol kan placeres under bordpladen og derfor undgår større distance til selve skranken under samtale med personalet.


Tjek ind
Det skal være nemt og intuitivt at tjekke ind på MARYS – omend du er barn, ung eller voksen og om du er på hospitalet første gang eller tiende gang. Tjek ind skal opleves som en naturlig del af brugerrejsen, hvor det er nemt at forstå, hvad du skal gøre, hvor og hvornår på hospitalet.
Vil du også være med og støtte dette koncept? Læs mere her
Problemet konceptet løser
På trods af at tjek ind er en kendt handling i sundhedssektoren, udløser det fortsat en del utryghed hos patienter. Efter udført tjek ind efterlades patienten ofte handlingslammet på grund af manglende feedback. De efterspørger bekræftelse og føler sig ofte glemt.
af henvendelser til personalet omhandler i dag spørgsmål i forbindelse med tjek ind.
Dataindsamling i ambulatorie på Rigshospitalet ifm. test af værter.
Folk sidder og stirrer på skærmen i venterummet. De tør ikke bevæge sig væk, ikke engang på toilettet. De vil nødigt misse, at det bliver deres tur.
Digitaliseringschef, Rigshospitalet
Selv om patienten har udført tjek ind, og der står at hun skal tage plads, kigger vedkommende stadig over på mig for at få et nik og et smil. "Du-har-gjort-det-rigtigt"-agtigt.
Receptionist på gulvet, Nordfløjen
Hvad er løsningen?
Allerede ved det første besøg på MARYS skal brugerne opleve, at det er nemt og intuitivt at tjekke ind.
På de fysiske standere på MARYS udføres tjek ind decentralt, hvilket betyder, at man skal tjekke ind i det enkelte afsnit. Patienter finder vej til rette etage og udfører tjek ind, hvorefter tiden frem til ens aftale kan aktiveres på forskellig vis. Tydelig placering, farvekoder og vejvisning gør det nemt at finde den rette stander i forbindelse med afsnittets modtagelse. Ved standeren kan man skanne sit sundhedskort, forbinde til ens telefon eller indtaste CPR-nummer.
Alt efter præference kan patienter også vælge at tjekke ind via Mary Guiden på eget device. Det visuelle udtryk er genkendeligt på tværs af systemerne, hvilket gør det nemt og trygt at interagere med – uanset skærmvalg. Konceptet om tjek ind er tilpasset alle hospitalets brugertyper og kan tilgåes nemt, uanset om du er barn, teenager eller voksen og om du er digitalt erfaren eller ej.
Tjek-ind-scenariet har potentiale for at være tryghedsskabende og bane vejen for en positiv digital hospitalsoplevelse. Du bekræftes positivt ved succesfuldt tjek ind, hvorefter der gives klar besked om næste skridt. Feedback på ventetiden følger dig, så du har mulighed for at bevæge dig rundt og udnytte ventetiden meningsfuldt.

Synlighed og visuelle markører
Konceptet for vejvisning og skiltning anvendes til at tydeliggøre tjek ind-standernes placering i bygningen. Farver og former tydeliggør, hvilket afsnit du befinder dig i og gør det intuitivt at bevæge sig i den rigtige retning efter ankomst via elevatorer eller trappe.
Formerne på gulv og stander er af legende karakter, der vækker nysgerrighed og er med til at sikre flow i de ønskede retninger. På standerens skærm er der rolige animationer, der ligeledes refererer til det visuelle udtryk i Mary Guiden.
Personalisering og genkendelighed
For at skabe sammenhæng gennem hele hospitalsoplevelsen går grafik og elementer igen på tværs af platforme og også ved tjek ind.
Som bruger på MARYS får du tildelt et hospitalsvæsen og mulighed for at designe dit eget. Dette væsen, som patienten allerede har oplevet inden ankomst, vil dukke op i forbindelse med tjek ind. Denne form for personalisering er med til at bekræfte patienten i, at systemet kender en og at man er ventet. Hospitalsvæsnet og det visuelle udtryk generelt vil følge patienten gennem alle digitale platforme og også I de fysiske omgivelser – og derved skabe sammenhæng og genkendelighed på tværs.


Tjek ind for alle
For at skabe sammenhæng gennem hele hospitalsoplevelsen går grafik og elementer igen på tværs af platforme og også ved tjek ind.For at involvere vores yngste brugere er dele af designet henvendt specifikt til børn.
Tjek ind, som er en fast del af hospitalsoplevelsen, kan nu også udføres af børn og på en legende måde. Instruktioner på både stander og i Mary Guiden gives så alle aldre kan være med. Små børn kan aktiveres i både at trykke på knapperne og også skanne sundhedskortet. Udover at man bekræftes i, at man har udført tjek ind korrekt, så er designet med til at give et smil på læben. Man vil opleve ens hospitalsvæsen danse en lille dans og sende en godt videre.
Aktivering af ventetid
I MARY Guiden kan patienter modtage notifikationer, med forslag til hvordan man kan bruge ventetid i ambulatoriet eller mellem behandlinger, eftermiddage, aftener og weekender på under indlæggelse.
Tjekker du ind 30 minutter før din aftale, vil Mary Guiden eksempelvis foreslå, hvad du kunne bruge tiden på.
Du kan altid vælge mellem flere forskellige muligheder afhængig af hvad du har lyst til.

Læs om andre koncepter
Du har nu læst ét ud af de i alt otte koncepter. Se mere nedenfor.
Oplev koncepterne fra brugernes perspektiv
Mød nogle af MARYS brugere, forstå deres situation og se, hvordan de otte koncepter påvirker netop deres hospitalsoplevelse.